TRIXRECEPT - Då du är sugen på nåt riktigt gott men har det ganska tomt i både kylen och i plånboken! Recept för exempelvis studenter - billigt, lättlagat, snabbt och enkelt!

Cheesecake!

Ingredienser:

250 gram kesella
6 digestive kex
3 dl valfria bär
1 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Smula digestivekex.

2. Fördela smulorna i fyra glas.

3. Vispa grädden.

4. Blanda kesella och grädde.

5. Fördela blandningen jämnt.

6. Toppa med valfria bär.

7. Servera!



Ur: Studentkrubb


Kladdkaka

Det är alltid gott med kladdkaka och det passar lika bra att bjuda
på kladdkaka till finbesök som att bara göra en hemma och sitta och mumsa i sig!

Du behöver:

150 g  Smör
3 dl  Strösocker
1 dl  Kakao
2 tsk  Vaniljsocker
2 st Ägg
2 dl  Vetemjöl

 

Använd en form med en diameter på cirka 25 cm.

Vispa ägg och socker poröst.

Rör ihop allt utom smöret.

Tillsätt smöret och rör om.

Grädda sedan smeten i ugnen på 175 grader i ca 20 min.

Skär upp kakan i tårtbitsliknande delar innan kakan kallnat.

Ur: www.mat-recept.com


 

Tips! Som extra tillbehör så kan du krydda lite florsocker
på kladdkakan då den är klar! Det är även supergott att äta grädde och bär till!


Tre klassiska sätt att dra ner på matkostnaderna

Dessa tre tips är klassiska av det enkla skälet att de i stort sett alltid funkar.
  • Planera vad du ska äta under veckan, och veckohandla om det går. Vet du redan på väg hem från skolan/jobbet vad du ska laga till middag och att ingredienserna finns hemma slipper du falla för dyr färdig-/snabbmat. Om du försöker handla bara en eller ett par gånger i veckan blir du inte lika ofta frestad av saker du inte behöver i affären.
  • Storkok. Laga extra mycket mat och frys in i portionsförpackningar, så är det lätt att ta ut och tina och värma när du inte orkar laga mat, har slut på pengar eller behöver en lunchlåda. Nästan all mat går att frysa – soppor och grytor blir nästan bättre av att lagras ett tag.
  • Det mest klassiska tipset: handla inte hungrig. Vissa köper alldeles för mycket när de är hungriga, själv irrar jag mest omkring i butiken och glömmer viktiga saker som jag skulle handla, så jag måste gå tillbaka senare.
källa: Nudelns kärna


Supergod vit chokladmousse!

Ingredienser



2 dl Vispgrädde
1 dl Kesella
1 Ägg
200g Vit Choklad

+ Små portionsformar! (går lika bra med vanliga glas)


Så gör du:

1. Vispa grädden.
2. Smält chokladen i en mugg i micron så att den precis blir smält (den får inte brännas!)
3. Vispa ägget i en bunke.
4. Tillsätt därefter chokladen och rör om som en tok!
5. Vispa sedan i kesellan och grädden.

Rör om hela tiden!


Fyll portionsformarna (eller glasen) med smeten och ställ sedan in dem
i kylskåpet i ca. 1 timme så att de stelnar och blir mousse-liknande.

Sedan är det bara att njuta av moussen!

Tips! Det blir ännu godare om du äter t.ex. jordgubbar till.. perfekt till sommarvärmen! :)

OBS! VÄLDIGT MÄTTANDE!


Grädde med kakao och socker

Om du skulle få lite grädde över efter pannkakan
så kan du göra en god liten efterrätt!

Bara 3 ingredienser som behövs..



Socker, Kakao och vispad grädde!

Du kan blanda i hur mycket kakao och socker i grädden
du vill, men börja med lite och känn efter hur du vill ha den! :)

Sen är det bara att mumsa på, men den mättar!







Fredagsrätten blev Pannkakor!

Varför pannkakor...?

Jo! För att här kommer ett enkelt recept att laga som blir gott :)
Det tar bara runt 20 minuter och du behöver bara 3 ingredienser.

För ca 10 Pannkakor:

Du behöver:
6 dl Mjölk
3 dl Vetemjöl
2 Ägg



Så gör du:

Knäck äggen i en bunke eller skål.

Tillsätt sedan 3 dl Mjölk (vispa)

Tillsätt 3 dl Mjöl (vispa)

Tillsätt därefter 3 dl Mjölk en gång till (vispa)

Häll sedan smeten i en stekpanna och stek i medeltemperatur

Använd en stekspade och dra under smeten och då smeten
är fast ska du använda stekspaden och vända på pannkakan och
sedan steka likadant på den andra sidan

Lägg sedan den färdiga pannkakan på en tallrik

Ta sedan en ny tallrik och lägg den upp-och-ner-vänd på
tallriken med pannkakan så att pannkakan håller sig varm.

Efter det så häller du i mer smet i stekpannan och
gör du om processen tills att smeten tagit slut!

Goda tillbehör att äta till är Grädde och Sylt!
Det är det bästa enligt mig :)

Tips! busa till det också med att strö på socker eller chokladsås!



Yoghurtglass

Ibland måste du unna dig själv lite glass!

Det är så enkelt att göra sig goda Yoghurtglassar!

Du behöver:


Isglassformar!
finns att köpa billigt i flera vanliga matbutiker!

Det är väl spenderade pengar eftersom att du kan göra
hur mycket isglass du vill, när du vill!




Yoghurt! Välj och vraka bland dina favorityoghurtar och
fyll isglassformarna med yoghurten.

Ställ in Glassen i frysen och vänta tills den fryst fast på pinnen och
det går att ta lös den ur själva glassformen.

Sedan är det bara att äta upp dina hemmagjorda Yoghurtglassar!


Fredagsrätten blev enchiladas!

Denna fredag kör vi på taco-anda igen!

Fredagsrätten blir Enchiladas.. som är supergott och lättlagat.
Men med de rätta tillbehören så kan det bli en riktig lyxmåltid!

1 paket Old el paso 8 Soft Corn tortillas
3 dl Vatten
1 påse Old el paso Spice Mix for Enchiladas
1,5 dl Tomatpuré
500 gram Kycklingfilé(er)
2 msk Smör
300 gram Cheddarost





Tillagning

Sätt ugnen på 200°C. Koka upp vatten, kryddmix och tomatpuré under omrörning.

Tärna kycklingköttet.

Bryn kycklingen i matfettet.

Riv osten.

Tillsätt cirka hälften av tomatsåsen och hälften av den rivna osten.
Rör om och låt koka upp.

Fördela 2-3 msk fyllning på varje tortilla.
Rulla ihop och lägg dem med skarven ner i en smord ugnssäker form.
Häll resten av tomatsåsen över tortillas i formen och strö resten av osten över.

Grädda i 15-20 min eller tills osten har smält.

Från: tasteline.com

Svinto...

..En underbar produkt att ha hemma som tar bort allt.

Perfekt att rengöra t.ex. Spisen :)

Kostar under femtiolappen, det beror på hur mycket man ska köpa.
Det finns i olika mängder och är helt klart värt pengara.

Alla hem behöver svinto!


Potatispinnar (finns andra namn)

Jättegoda kakor som man kan bjuda på eller skåp-äta! :)



Ingredienser:

1 dl Socker
200 g Smör
3 dl Vetemjöl
2 dl Potatismjöl

Så gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.

Rulla ihop degen till små korvar eller bollar.

Lägg dom på en plåt (glöm inte papper!).

Grädda kakorna i ugnen.

När du tar ut plåten så doppa en gaffel i kallvatten och
pressa sedan gaffeln på kakorna.

Tips! Det går även att riva ner lite apelsinskal i degen innan!

Blåbärspaj

Jättegott och det går snabbt och det är lätt att göra :)
Det tar kanske 20 minuter!

Till pajdeg behöver du:





Socker, Vetemjöl och Margarin!
(valfritt vad man vill ha till.. jag valde blåbär och lite hallon!)


Ingredienser:

125g Smör
3 dl Vetemjöl
1 dl Socker

+ Blåbär och hallon.

Så gör du:

Ugnstemperatur: 200-225 grader.

Blanda mjölet och sockret i en bunke,
tillsätt lite vatten också, ca 1 msk.

Dela upp smöret i små tärningar och knåda in det med sockret och mjölet.
Knåda ihop det tills att det blir en grynig massa.
Ställ sedan in den i kylen en stund.

Ta sedan en pajform och smöra in den, lägg därefter i
blåbären och hallonen så att det täcker hela botten.

Smula pajdegen över blåbären och hallonen och IN I UGNEN! :)

Vänta i ca. 10 min, sen är det bara att njuta av pajen
tillsammans med vaniljsås eller glass.

Tips! För en tjockare pajdeg - blanda i potatismjöl i degen!






Chokladmuffins

Det finns många olika sorters muffins,
så det går att göra någonting som alla gillar! :)

Här är någonting som de flesta tycker om tror jag!
Det tar bara max 20 minuter att göra.


ca. 15 st!

Ugnstemperatur: 200 grader, (Varmluftsugn: 175 grader).

Ingredienser

100g Margarin/Smör
2 Ägg
2 ½ dl Socker
1 ½ tsk Vaniljsocker
1 krm Salt
4 msk Kakao
2 dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver

+ Muffinsformar (bullformar)



Så gör du:

Lägg formar i en långpanna eller i en plåt.

För att göra smeten så smält margarinet i en kastrull på spisen
(eller i en mugg i micron, hehe).

Vispa sedan ägg och socker pösigt i en bunke.
Tillsätt de övriga ingredienserna och fortsätt vispa tills det blir en smet.
Häll sedan i matfettet och vispa.

Fördela sedan smeten i formarna och fyll upp dem till ca. en fjärdedel.
Grädda sedan mitt i ugnen ca. 10 min.
ur: sju sorters kakor

Tips! Testa att blanda i småkrossade chokladbitar i smeten! t.ex. Marabouchoklad :)



Fredagsrätten blev Tacos!

Nu ska jag införa FREDAGSRÄTTEN, som det skrivs ut ett recept
varje fredag med lite mer lyx än recepten jag brukar skriva om!


Denna fredag så är det TACOS som får bli Fredagsrätten!

Tacos är någonting för alla, du kan ha vilka tillbehör som du tycker passar bäst till!



Enkel och klassisk texmex. Tacoskal som fylls med
kryddig köttfärs och fräscha grönsakstillbehör.

10 Port
20 st
Taco shells/Tacobröd

1 kg
Köttfärs

2 msk
Matfett

2 1/2 dl
Taco spice mix

2 1/2 dl
Vatten


Tillagning
Bryn färsen i matfett,
tillsätt Taco Spice Mix och vatten.

Rör om och låt koka utan lock tills vattnet kokat in, 5-7 min.

Värm Tacoskalen/Tacobröden i ugn 125 C i ca 15 min, eller i micro.

Fyll med köttfärs
och valda tillbehör.
www.santamariafoodservice.se
kostar runt 200-lappen!

Tillbehören jag brukar ha:

Gurka, Tomat, Riven ost, Majs, Crème fraiche, rödlök och STARK Tacosås!
Fler tillbehör: Olika löker, guacamole, sallad osv.

Tips! Tänk FÄRGER! Det blir godast om alla färger är med!

Gurka= grön Tomat= röd Ost = gul/vit Majs = Gul osv..


Hacka upp grönsakerna och fyll sedan tillbehören i skålar på bordet med skedar
så är det bara att sitta och plocka vad man vill ha på!

SMAKLIG MÅLTID!!!

Chokladsås

Denna variant av Chokladsås är den bästa!

Den blir jättegod och är mycket billigare än den man köper i butik!



Ingredienser

4 msk kakao
4 msk vatten
4 msk socker
½ krm salt


Gör så här:


1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull
2. Sedan låter du den koka på medelvärme i ca. 1 minut
3. NJUT!


Tips! Om du inte orkar vänta på att chokladsåsen ska koka eller
att du vill ha den kall, så är det bara att låta bli med att koka den!

Bli inte lurad!


Extrapriser brukar vara lockande, men det är inte säkert att du tjänar på dem.
Kolla alltid jämförpriser för säkerhets skull (ibland kan ett annat märke vara billigare än extrapriset),
men framför allt, köp inte sånt som du inte kommer att använda.

Här är en kortfattad guide med saker du säkert redan vet, men det skadar aldrig med en påminnelse…

Köp nedsatta varor:

  • Om det är något du brukar äta och som går att lagra/frysa om du inte använder upp det på en gång.
    T.ex. storförpackningar av pasta eller frysta grönsaker som du gillar.
  • Om det är något användbart som du verkligen gillar, men inte annars köper för att det är för dyrt
    (t.ex. lax, dyrare köttbitar).

Köp inte nedsatta varor:

  • Om det är något du inte egentligen gillar.
    (om det inte är extremt billigt och du absolut inte har råd med något annat).
    Äcklig mat är äcklig även om den är på halva priset…!
  • Om du inte kan göra en måltid av det med varor du redan har eller har råd att köpa.
    Det är ingen mening att köpa t.ex. billig bearnaisesås om du inte har något att äta den till.
  • Om det bara säljs i en jättestor förpackning eller i flerpack som du inte kommer att använda upp innan det blir dåligt – ett singelhushåll lär inte hinna använda upp t.ex. tre paket smörgåsmargarin.
Källa: Nudelns kärna

Om

Min profilbild

Matbloggstoppen Blogg listad på Bloggtoppen.se Mat & dryck Mat och Dryck Blogglista.se BlogRankers.com bloggar Blogg Topplista Bloggparaden Blog Statistics SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com Snabblänkar - Startsida och nyhetsportal Webbkatalog.se